Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

ΘΡΑΚΗ

Αρχαίος Δορίσκος!

Ο αρχαίος Δορίσκος απέχει από τις Φέρες 5 χιλιόμετρα και από την Αλεξανδρούπολη 22 χιλιόμετρα. Βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο που κατηφορίζει απότομα για να ενωθεί με την εύφορη κοιλάδα του ποταμού Έβρου. Ό οικισμός κατοικήθηκε από πανάρχαιους Θράκες, και εξελίχθηκε σε μία πλούσια πόλη, την οποία προστάτευε ένα μεγάλο πανίσχυρο τείχος.

Το 513 π.Χ. ο οικισμός υπήρξε το πέρασμα του Πέρση βασιλιά Δαρείου, κατά την εκστρατεία του στη Σκυθία. Ο Ηρόδοτος, στο VII βιβλίο του, κάνει εκτενή αναφορά:

«Ο Δορίσκος της Θράκης είναι μία παραλία και μία μεγάλη πεδιάδα και αυτήν διασχίζει ένας μεγάλος ποταμός, ο Έβρος. Εντός της έχει χτιστεί ένας βασιλικός πύργος, αυτός που φέρει το όνομα Δορίσκος και μέσα εκεί είχε εγκατασταθεί φρουρά περσική υπό τον Δαρείον από εκείνη την εποχή που ξεκίνησε δια την εκστρατείαν κατά των Σκυθών. Αυτός λοιπόν ο τόπος εθεωρήθη κατάλληλος από τον Ξέρξη τα οδήγησαν εις την παραλίαν που είναι πλησίον του Δορίσκου. Εκεί ευρίσκονται αι πόλεις των Σαμοθρακών Σάλη και Ζώνη και εκεί που τελειώνει το ονομαστόν ακροατήριον Σέρρειον. Η παραλία αυτή τα παλιά χρόνια ήτο των Κικόνων. Εις την παραλία άραξαν τα πλοία και ύστερα τα έσυραν εις την Ξηράν και τα εστέγνωναν και τα επιδιόρθωναν. Και εν τω μεταξύ εκείνος προέβαινεν την αρίθμησιν του Στρατού».

Ο Δαρείος έκτισε δυνατό κάστρο, στο οποίο εγκατέστησε περσική φρουρά. Tο 480 π. Χ. έφτασε εδώ ο Πέρσης βασιλιάς Ξέρξης, για να μετρήσει τα στρατεύματα του στην κοντινή πεδιάδα, προτού ξεκινήσει τη μεγάλη του εκστρατεία, με σκοπό την κατάκτηση της Ελλάδας. Τα σχέδια του όμως δεν πραγματοποιήθηκαν. Οι Αθηναίοι στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας αποσόβησαν τον κίνδυνο της περσικής κατοχής. Μετά την αποχώρηση των Περσών, ο Δορίσκος έγινε βάση των Αθηναίων και αργότερα των Μακεδόνων του Φιλίππου και του Αλέξανδρου. Για το λόγο αυτό βρέθηκαν νομίσματα της μακεδονικής δυναστείας και των διαδόχων της. Όταν πέρασε από εδώ, ο Μέγας Αλέξανδρος άφησε να διοικεί την πόλη του Δορίσκου τον Βασιλιά Λυσίμαχο.

Η ανασκαφή στη θέση "σαράγια" έφερε στο φως τα θεμέλια της ακρόπολης, συλημένους τάφους και μια πλούσια συλλογή από αγγεία, ειδώλια, νομίσματα διαφόρων πόλεων, που μαρτυρούν την σταδιακή εξέλιξη ενός προϊστορικού οικισμού σε πόλη με ζωηρές εμπορικές συναλλαγές κατά την κλασσική και ελληνιστική εποχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου